Loy Krathong

Loy Krathong

Op 24, 25 en 26 november was het Loy Krathong en Yi Peng festival. We waren, zoals in het vorige verslag al te lezen was, speciaal op deze datum naar Chiang Mai gekomen om dit festival mee te maken. In Chiang Mai zijn er eigenlijk twee festivals, namelijk Loy Krathong (letterlijk vertaald, drijvend bootje) en Yi Peng (volle maan van de tweede maand volgens het oude Lanna koninkrijk) waarbij er lampionnen de lucht in worden gelaten.

Loy Krathong is het ‘Festival van Lichtjes’. Dit is een van de meest bekende festivals van Thailand en wordt ook bijna overal gevierd. Tijdens volle maan verzameld iedereen zich langs de Ping rivier om vervolgens hun ‘krathong’ (bootje) te water te laten. Om bij de Ping rivier te komen moesten we langs de hoofdstraat waar het festival al in volle teugen bezig was. Precies dat wij aankwamen begon er een grote optocht van Thaise vrouwen en mannen. De vrouwen werden door de mannen op een soort troon gedragen door de straat. Wij liepen voor de optocht uit om ze vervolgens op de terugweg weer tegen te komen. Bij de Ping rivier konden we voor weinig geld een mooie krathong kopen in de vorm van een zwaan. De krathong is gemaakt van bananenbladeren en andere materialen met daarop een kaars en wierrook. Het is de bedoeling dat je deze krathong te water laat samen met wat muntgeld, een stukje nagel en een stukje haar van jezelf. Bij het wegdrijven van de krathong in de rivier wordt gezegd dat alle zonden en ongeluk weg zullen gaan en hoe verder de krathong wegdrijft, hoe meer geluk er terugkomt. Nou dat vonden wij natuurlijk wel een poging waard. Dus legden we een stukje haar, nagel en wat muntjes op onze mooie zwaan en lieten we vervolgens voorzichtig ons bootje te water. Er waren maar een paar steigers gebouwd om de bootjes te water te laten en die waren natuurlijk helemaal vol. Gelukkig lukte het ons uiteindelijk bij de rand te komen om vervolgens liggend met mijn lenige lijf de krathong te water te laten. Gelukkig heb ik wat langere armen dan de gemiddelde Thai, dus kon ik ons bootje een klein zetje voor meer geluk geven.

Op de terugweg liepen we de bovengenoemde parade tegemoet en waren de dames van hun troon afgestapt om ervoor te lopen (op hakken). De optocht was heel bijzonder en traditioneel thais. Het begon ondertussen al een beetje laat te worden en we besloten daarom dus maar weer terug naar ons hostel te gaan. Onderweg nog even een bananen crêpe meegepikt om de dag goed af te sluiten.

De 25ste begon bij ons met onze eerste massage. Via een tip kwamen we bij een massage bij ons om de hoek terecht. Je kon uit een aantal massages kiezen, waaronder de traditionele  Thaise massage of de oil massage. Wij hadden al gehoord dat de Thaise massage niet erg ontspannen is en vooral bedoelt is om alle knelpunten uit je lijf te halen d.m.v. op je te staan, je flink op te rekken of je even goed te kraken. Aangezien wij beiden wel toe waren aan een “ontspannen” massage, kozen we voor de oil massage. In de wachtkamer werden onze voeten gewassen waarna we snel aan de beurt waren om te gaan liggen voor de massage. De massage zoals ze in Thailand kennen is altijd wat anders dan we in Nederland kennen. In Nederland lig je altijd heerlijk ontspannen en wordt je zachtjes en rustgevend gemasseerd totdat je bijna in slaap valt. In Thailand gaan ze je knopen opzoeken en gaan ze zich daar op focussen. Dit betekend dus dat het niet de meest ontspannen massage was. Ik had bij Kim af en toe mijn twijfels of ze nou pijn had of een happy ending kreeg :p. Als je eenmaal weggaat bij de massage heb je wel het gevoel dat je spieren iets losser zijn, maar niet het gevoel dat je een uurtje heerlijk ontspannen hebt gelegen. Maar goed,  ook weer meegemaakt zeggen we dan maar.

Om 7 uur in de avond hadden we met iedereen van ons guesthouse afgesproken om naar de Ping rivier te lopen. Hier kwamen wij een leuk stel uit Litouwen tegen die we al eerder ontmoet hadden en een goede klik mee hadden. Voordat we de straat uit waren, waren we de groep verloren en konden we rustig met z’n vieren naar de rivier toe lopen voor het Yee Peng festival. Met dit festival worden er op zo goed als hetzelfde moment duizenden lampionnen aangestoken om vervolgens de lucht te vullen met verlichting. Wij hadden al eerder de dag een aantal lampionnen op de kop getikt en onze vrienden uit Litouwen konden er nog een paar bijkopen. Na een stukje lopen stonden we midden op de plek waar alle lantaarns aangestoken werden. Aangezien het zo druk was met lantaarns en niet iedereen lang genoeg wachtte tot er genoeg hete lucht in de ballon zat, was het soms best gevaarlijk. Sommige lantaarns vlogen in de fik en gingen dan vlak over iedereen heen. Goed opletten dus. Wij hadden in totaal zes lantaarns. Als je de lantaarn aansteekt gaan ook hier alle zonde en ongeluk weg en komt er geluk terug. Het is echter wel belangrijk dat het lichtje van je lantaarn pas uitgaat als het uit het zicht is. Voor ons was het een beetje onduidelijk wanneer we de lantaarns de lucht in mochten laten. Er was ons verteld dat er na 21:00 uur geen vluchten meer zouden zijn, omdat de lantaarns anders in de motoren van de vliegtuigen terecht konden komen. Wij stonden om 20:00 uur al klaar en iedereen was al bezig met het oplaten van de lampionnen. Ook wij hadden dus maar besloten om één voor één de lampionnen aan te steken en op te laten. Het was een prachtig gezicht om te zien hoe langzaam de lucht zich vulde met alleen maar mooie lichtjes. Echt een heel bijzonder en mooi moment wat we nooit zullen vergeten. Na het succesvol oplaten van al onze lampionnen gingen we nog even lekker bij de rivier zitten voordat we onze weg weer terug naar het hostel namen.

Het hele festival was een super ervaring en vooral de lampionnen in de lucht waren heel bijzonder. We zijn blij dat we dit niet gemist hebben. Onze volgende bestemming is Chiang Rai wat 300 km te noorden van Chiang Mai ligt.

10 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
carina
carina
8 december 2015 23:28

Wat een leuk verhaal weer en bijzonder om mee te maken (vooral die Massage)!
Dat de zwaan en ballon jullie maar heel veel geluk mag brengen dat zal toch mooi zijn!
Veel plezier verder xxx

Gino
Gino
8 december 2015 11:59

Was de massage van kim toevallig niet iets duurder? Dan zegt dat al genoeg.. Haha .. Leuk stukkie weer!

Ellen
Ellen
7 december 2015 19:55

Lieve Tomas en Kim, ik ben natuurlijk heel benieuwd met welke wens jullie het bootje lieten varen. Maar dat gaan jullie me vast niet vertellen. Ben benieuwd naar de volgende verhalen!

Thea
Thea
6 december 2015 18:39

Ha Tomas en Kim, vandaag eindelijk tijd gemaakt om jullie website te lezen. Nou, we hebben wat gemist! Prachtig om jullie verhalen mee te beleven! Ga zo door, zou ik zeggen! Groetjes en geniet er van! Thea

Willem
Willem
6 december 2015 13:49

Wel weer een prachtig verhaal! Jullie worden al ervaren reizigers. Leuk dat jullie ook met veel andere reizigers contact hebben. Ben ook benieuwd naar de verhalen uit Laos! Wel een lef hoor van die massages! Eind goed al goed, zullen we maar zeggen.

Over de schrijver