The Gibbon Experience

The Gibbon Experience

Eén van de dingen van onze bucketlist wat we absoluut mee wilden maken was The Gibbon Experience. We zijn op 30 november 2015 de grens met Loas (Huay Xai) overgegaan, omdat we een boeking hadden staan voor the gibbon experience op 02 december 2015. Het stadje/dorpje Huay Xai zelf stelt niet veel voor. Het is in principe gewoon een straat met veel hostels, hotels en eettentjes. Wat de plek zo aantrekkelijk maakt voor reizigers is dat vanaf hier the gibbon experience en de slowboat over de Mekong gaan. De dag voordat wij the gibbon exerience gingen doen, moesten we ons even melden bij het kantoor. Hier schreven we ons in en kregen we handschoenen en een ‘what to bring’ lijstje. Wij hadden al in Nederland geboekt en betaald voor de 2 daagse express tour.

Op de dag van vertrek was ons verteld dat we vroeg aanwezig moesten zijn en dat we zelf voor onze lunch moesten zorgen. Wij hadden gelukkig de dag van te voren een aantal baguettes met nutella en banaan besteld, dus wij waren er helemaal klaar voor. Bij het kantoor aangekomen konden we onze grote backpacks achterlaten en werd er een korte instructie video afgespeeld. Vervolgens gingen we op pad. We werden met een aantal trucks naar de beginplek aan de rand van het oerwoud gereden. De rit was ongeveer 50 minuten. De wegen werden steeds slechter en slechter en het landschap steeds mooier. We moesten bij aankomst een tuig aandoen en begonnen aan een kleine wandeling voordat we bij de eerste zipline kwamen. Dit was een korte zipline over de rivier de jungle in. Vervolgens moesten we een flink stuk de berg opklimmen. We waren blij dat we vroeg vertrokken waren, want het best een steile en lange klim. In combinatie met ruim 30 graden had dat geen pretje geweest. Het was evengoed zwaar, maar wel te doen. De gidsen stopten op de juiste momenten om even wat water te drinken. Het uitzicht was op sommige plekken geweldig.

Op het moment dat we bij de eerste lange zipline waren aangekomen, waren we al een heel stuk gestegen. Kim ging van ons twee als eerste en was binnen een paar tellen weg gezoefd. Daarna was ik aan de beurt. Eerst de Gopro opzetten, mijzelf aan de kabel koppelen en wachten tot het teken om te gaan. De eerste lange zipline was ook gelijk een van de langere. Ruim 500 meter lang en ruim 100 meter hoog. De zipline was gespannen tussen twee bergen. Je ging dus over de vallei heen. Echt super gaaf. Je kreeg een enorme adrenaline stoot en dan kwam ook nog eens het uitzicht. Het was gelijk al duidelijk waarom wij dit in onze bucketlist hadden gezet.

Voordat we de boomhut bereikten moesten we nog een aantal hele lange en gave ziplines af en stukken door de jungle lopen. In de tussentijd kwamen we langs een boom met een diameter van ongeveer 6 meter en weet ik niet hoe hoog. Toen we vlak voor de 2 boomhutten waren werd de groep van 16 personen opgesplitst in 2 groepen. Één groep van 6 personen ging naar een “kleine” boomhut en de andere groep van 10 ging naar de grote toe. Wij zaten bij de groep van 10 en gingen dus ook door naar de grote boomhut. Je kon alleen per zipline bij de boomhut komen. Het was al duidelijk dat de boomhutten niet bepaald klein waren. Onze hut was bovenin een gigantische boom gemaakt, bestond uit 4 verdiepingen en was groter dan een gemiddeld huis. Op de verdieping waar je binnenkomt met de zipline was de badkamer met wc. De tweede verdieping was de woonkamer, keuken en deels slaapkamer. De derde en vierde verdiepingen waren de “kleinere” slaapkamers. Het uitzicht was fantastisch. Je kreeg een beetje een Avatar gevoel als je in de boomhut zat op ruim 60 meter hoogte en over de valleien uitkeek. Adembenemend, eigenlijk niet te beschrijven hoe bijzonder mooi.

Die avond werd er voor eten gezorgd en konden we genieten van de zonsondergang en alle geluiden van de jungle. Heel erg bijzonder. Dit was echt een geluksmomentje om nooit te vergeten. Iedereen van onze groep was even stil om te genieten van het bijzondere moment. Dit was een van de mooiste zonsondergangen die wij ooit mee hebben gemaakt, en dan ook nog eens op zo’n bijzondere plek in de jungle. Die avond hadden we met de groep spelletjes gedaan en veel gelachen. Heel gezellig. Wij hadden muziek meegenomen, dus het kon niet beter. Op het moment dat het echt donker was en er alleen wat kleine ledlampjes voor licht zorgden, kregen we door dat de jungle aardig tot leven begon te komen. We ontdekten gigantische spinnen boven de keuken en het toilet. Als je met je zaklamp op ze scheen gaven hun oogjes licht dit zorgde voor veel gegil en huivering bij de dames. Gelukkig bleven ze zitten waar ze zaten :p

Om een uur of tien was iedereen aardig uitgeput van de lange dag en gingen we slapen. Van de verhalen op internet, waren we bang dat we weinig tot niet konden slapen vanwege de ratten, insecten en andere geluiden. Gelukkig hoorde we alleen de oerwoud geluiden en een enorme vliegende krekel die bij onze boomhut was neergestort.

De volgende dag weer vroeg opgestaan omdat we een uur of half 7 werden opgehaald om weer een stuk te gaan ziplinen. Dit keer was het vrij koel, dus hadden we allebei een windstopper aangedaan. Heerlijk was het weer om zo vrij tussen de valleien door te zippen. Een goed begin van de dag. Na het ochtend zippen gingen we terug naar de boomhut om wat te eten en klaar te maken voor de reis door de jungle terug. Ook de terugreis was weer ontzettend mooi. We kwamen langs bamboe bossen, grote overhangende bomen met een soort van lianen eraan en we moesten over riviertjes ziplinen. We waren gelukkig weer vroeg begonnen, want je merkte dat naarmate de uren letterlijk voorbij vlogen, het steeds warmer werd. Nadat we de laatste zipline hadden gehad, was het ook precies genoeg geweest. We liepen terug naar een plek waar we wat te eten kregen, voordat de jeeps ons uit de jungle reden. Ook de rit uit de jungle was weer heel bijzonder. Steile hellingen op onverharde paden en gigantische velden met bananenplantages. Het viel ons nu pas op hoe diep we in de jungle zaten. We hebben tijdens de tocht geen apen gezien. Deze zie je, mits je geluk hebt, alleen met de 3 daagse tocht. We hebben ze echter wel dichtbij gehoord.

De hele Gibbon Experience was een super ervaring om nooit te vergeten. Deze kunnen we ook weer afstrepen van onze bucketlist.

The Gibbon Experience

Treehouse

15 Reacties
Nieuwste
Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Danielle
Danielle
31 december 2015 00:07

Wauw, wat prachtig allemaal. Jaloerssss

carina
carina
20 december 2015 23:51

helemaal te gek zeg en wat bijzonder om mee te maken en wat een prachtige natuur!
had ook niet verwacht dat die boomhut zo groot zou zijn!

Monique
Monique
20 december 2015 22:33

Wauhhh wat gaaf zeg!!! super mooi. Ik kan me helemaal voorstellen hoe jullie je hebben gevoeld daar in die boomhut met de ondergaande zon. Heerlijk dat jullie zo genieten.

Ellen
Ellen
20 december 2015 19:13

Hoor ik ineens Hans naast me kreunen “Wow zeg! Gaaf zeg!” Blijkt ie naar jullie verhaal en foto ,s te kijken. Gauw zelf gekeken. Wat mooi!!! Wat een onvergetelijke ervaring! En wat een romantische foto van jullie twee. Heel exotisch. Behalve dat broodje nutella met banaan?!
Liefs! Ellen

Hans
Hans
20 december 2015 19:11

Bedankt! Fantastische foto vanuit boomhut! En fraai met GoPro filmen tijdens glijvlucht! Mooi om beetje mee te reizen!

Over de schrijver